ВЕСТИ - АКТУЕЛНОСТИ13.06.2024. год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ


Сви грађани ће моћи у недељу 16. јуна, у Дому здавља Пожаревац да бесплатно и без заказивања обаве следеће превентивне прегледе:
- мерење крвног притиска,
- преглед суспектних младежа,
- ураде тумор маркере ЦЕА , ЦА 19-9 и АФП (Алфа Фетопротеин),
- ураде крвну слику и провере ниво шећера и
- ураде ултразвучни преглед абдомена.
Потребно је да дођу у ДЗ Пожаревац, у Медицину рада где ће моћи да обаве све прегледе, а ултразвук абдомена ће моћи да ураде у Радиолошкој служби Дома здравља.

На Дечјем и Школском диспанзеру ће се обављати прегледи деце:
- мерење крвног притиска,
- преглед деце и
- KKС и мерење нивоа шећера у крви (радиће се у Дечјој лабораторији).
Превентивним прегледима желимо да здравство још више приближимо нашим суграђанима и да благовремено откријемо све оне болести и стања како би се на време пацијенти упутили на даљу дијагностику и како би се што пре започело са лечењем таквих стања и болести.04.06.2024.год. ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИНТЕРНОГ ОГЛАСА ЗА ОДОБРАВАЊЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА


Дом здравља Пожаревац је расписао интерни оглас за одобравање специјализација. Услове, потребну документацију, рок за подношење пријава и остале информације можете прочитати у документу који можете преузети овде.31.05.2024.год. ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА


Црвени крст Пожаревац је у сарадњи са Заводом за јавно здравље Пожаревац, Поливалентном патронажном службом Дома здравља Пожаревац и Апотерском установом Пожаревац обележио Светски дан без дуванског дима. Патронажна служба Дома здравља је вршила превентивне прегледе у оквиру којих је здравствено стање проверило 45 суграђана. Вршена је провера крвног притиска и ниво гликемије у крви. У складу са здравственим статусом, дати су им лекарски савети. Суграђани су ломили цигарету у замену за јабуку, чиме су симболично показали да су спремни да направе промену.

Данашњи дан подсећа нас на озбиљне последице употребе дувана и потребу за глобалним деловањем како би се смањила стопа пушења. Пушење је водећи узрок многих хроничних болести, укључујући рак плућа, срчане болести, мождани удар, хроничну опструктивну болест плућа (ХОБП) и многе друге. Пушење не само да угрожава здравље пушача, већ и здравље непушача кроз пасивно пушење, док истовремено наноси огромне економске губитке због трошкова лечења и изгубљене продуктивности. Посебно је алармантно што велики број младих већ у раној доби започиње са пушењем, што наглашава потребу за јачањем превентивних мера и едукације.

 


30.05.2024.год. ПОСЕТА СТУДЕНАТА БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ


Студенти студијског програма Безбедност и здравље на раду посетили су Дом здравља Пожаревац у оквиру практичне наставе. Дочекала их је главна сестра Славица Здравковић која је студентима кроз уводно предавање представила рад Дома здравља. Студенти су присуствовали и предавању саветнице за безбедност и здравље на раду Емине Аранђеловић, која их је упутила у динамику и правну регулативу превентивних и периодичних прегледа, поступак утврђивања професионалних болести и процедуре у вези са повредама на раду.

"Дом здравља Пожаревац је установа препознатљиве примарне здравствене заштите која укључује и службу Медицине рада. Захваљујемо се руководству и медицинском особљу Дома здравља Пожаревац јер су препознали значај сарадње са нашом Академијом, те је у оквиру наставе из предмета Медицина рада студентима омогућена посета која је реализована уз подршку предавача, прим. спец. др Снежане Кнежевић" - саопштила je Академија струковних студија Београд.  


26.05.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
Обавештавамо грађане да ће се у недељу 26. маја у Дому здравља Пожаревац обављати превентивни прегледи у временском периоду од 8 до 17 часова. У Медицини рада ће се радити мерење притиска и аускултација плућа сваком пацијенту. У лабораторији Медицине рада ће се радити KKС, хормони штитсте жлезде Т3, Т4 и ТСХ. Мушкрацима ће се радити ПСА. ПЕДИЈАТРИЈА - свој заинтересованој деци ће се радити преглед кичме и табана. Малој деци ће се прегледи обављати у Предшколском, а школској деци у Школском диспанзеру! Сваки патолошки налаз ће бити упућен лекарима специјалистима ОБ Пожаревац на даљу дијагностику и лечење. Превентивним прегледима желимо да здравство учинимо приступачнијим пацијентима и да благовремено уочимо и дијагностикујемо стања и болести које се могу успешно лечити. Превенција је златни стандард у здравству, те морамо неговати њен значај и унапређивати превентиву у свакодневном раду изабраних лекара и њихових пацијената.

19.05.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
У недељу, 19. маја у Дому здравља Пожаревац, у периоду од 8 до 17 часова ће се обављати превентивни прегледи - мерење крвног притиска, ЕКГ, крвна слика и ултразвук абдомена. Заинтересовани грађани могу доћи без заказивања и прво отићи у Медицину рада Дома здравља, где ће бити прегледани, а након тога упућени у лабораторију и на ултразвук абдомена. Превентивним прегледима желимо да здравство учинимо доступнијим нашим пацијентима и благовремено откријемо стања и болести које се могу излечити.

13.05.2024.год. „ЧУВАМ СВОЈЕ ЗУБЕ, ПОНОСИМ СЕ ОСМЕХОМ”
У Републици Србији традиционално се од 1991. године, у трећој недељи маја месеца, обележава Недеља здравља уста и зуба. Кампању спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом у Београду, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије.
У 2024. години Недеља здравља уста и зуба се обележава од 13. до 19. маја под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом”. Слоган наглашава значај доброг оралног здравља за опште здравље и за основне функције као што су исхрана, дисање и говор, као и за осмех и самопоуздање.
Током Недеље здравља уста и зуба спроводе се бројне активности као што су јавне манифестације у којима учествује стручна јавност и општа популација са циљем информисања становништва о значају оралног здравља и о мерама превенције, а посебно о потреби и могућностима да се личним и колективним ангажовањем и позитивним понашањем чува и унапређује здравље уста и зуба. Поред ових активности, сваке године у оквиру кампање организује се и конкурс за избор најбољих ликовних радова и литерарних састава деце у предшколским установама и за ученике у основним школама у Републици Србији. Конкурс има за циљ подстицање здравственоваспитног рада у вртићима и основним школама на тему оралног здравља и едукацију деце о значају и начинима очувања здравља уста и зуба. Носиоци и координатори ових активности на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.
Цео текст преузмите овде. 
21.04.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
Превентивни прегледи биће организовани у недељу 21. априла, у Медицини рада Дома здравља Пожаревац, од 8 до 16 часова. Грађани ће моћи да ураде прегледе за факторе ризика за развој кардиореналног синдрома, односно мерење крвног притиска, мерење пулса, ЕКГ, БМИ, гликемију, уреу, креатинин, јачину гломерулске филтрације (ЕГФР). Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани дођу у Дом здравља у поменуто време.

07.04.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
Превентивни прегледи биће организовани у недељу 7. априла у Медицини рада ДЗ Пожаревац. Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе: ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани дођу у нашу установу од 8 до 16 сати. Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

15-21.04.2024.год. ИМУНИЗАЦИЈА ДЕЦЕ ПРОТИВ ХУМАНОГ ПАПИЛОМА ВИРУСА (ХПВ)
Обавештавамо родитеље да ће се у периоду од 15. до 21. априла вршити имунизацијија против ХПВ-а деце од 9 до 19 година старости у школском диспанзеру Дома здравља Пожаревац. Од 15. до 19. априла вршиће се од 7 до 20 часова, а 20. и 21. априла од 7 до 14 часова. Заказивање није потребно. 
22.03.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
У недељу 24. марта биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до Дома здравља од 8 до 16 сати. За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке и мамографија по потреби, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се открива тумор простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику. Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

07.03.2024.год. НАЈАВА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ
У недељу 10.03.2024. године од 08 до 16 часова биће организовани превентивни прегледи у Медицини рада и лабораторији Дома здравља Пожаревац. Грађани ће моћи да ураде превентивне прегледе, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани дођу у Дом здравља од 08 до 16 сати. Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити - висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

03.03.2024.год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 3. марта, од 8 до 16 часова у Дому здравља Пожаревац биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање. Овог викенда планирани су превентивни прегледи: Прегледи штитасте жлезде у Служби радиолошке дијагностике- ултразвучни преглед, као и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде (TSH, FT4, антитереоглобулинска антитела) у лабораторији Медицине рада Дома здравља Пожаревац. Прегледи се организују за одрасле особе које раније нису имале детектовано обољење штитасте жлезде!

05.01.2024.год. ОБАВЕШТЕЊЕ - РАДНО ВРЕМЕ ЗА БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ
Донета је одлука о радном временом за дан 08.01.2024. године.
Одлуку преузмите овде.

10.12.2023.год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
Превентивни прегледи у недељу, 10. децембра 2023. године у Дому здравља Пожаревац:
За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до Дома здравља Пожаревац од 08 до 16 часова. За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се открива тумор простате у лабораторији Медицине рада. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

03.12.2023.год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 03. децембра од 8 до 16 часова у око 150 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба да дођу до здравствене установе од 8 до 16 часова. За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се открива тумор простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику. Ултразвучни прегледи ће се обављати у Служби гинекологије и радиологије Дома здравља Пожаревац, а лабораторијске анализе у Лабораторији Медицине рада Дома здравља Пожаревац. 
19.11.2023.год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
Поштовани, превентивни прегледи планирани за недељу 19. новембар, у периоду од 8 до 14 часова, обухватају следеће:
- Мерење телесне масе;
- Израчунавање степена ухрањености;
- Мерење крвног притиска;
- Одређивање гликемије и гликолизирани хемоглобин (ХбА1Ц);
- Липидни статус.

09.11.2023. год. ОД 8 ДО 12 ЧАСОВА АМБУЛАНТА У СЕЛУ KЛИЧЕВАЦТекст (преузмите овде) др Лозица Јакић - Сачувајмо ментално и физичко здравље старих


03.11.2023. год. ДОМ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ ОРГАНИЗУЈЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ 04. И 05. НОВЕМБРА, У ПЕРИОДУ ОД 08:00 ДО 16:00 ЧАСОВА
У склопу превентинвих прегледа планирани су:
1. Мерење крвног притиска и ЕКГ - у просторијама Опште службе Дома здравља Пожаревац
2. Контрола гликемије у крви, као и липидни статус ( триглицериди и холестерол ) - у лабораторији медицине рада.
др Дејан Миленковић
в.д. директор ДЗ Пожаревац


20.10.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
Обавештавамо пацијенте да ће се у лабораторији Медицине рада дана 21.10. и 22.10.2023. године у периоду од 8,оо до 16,оо часова узимати крв на хормоне штитасте жлезде, а у Радиолошкој служби Дома здравља ће се радити ултразвук штитасте жлезде.


17.10.2023. год. ОД 8 ДО 11 ЧАСОВА - УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ДРАГОВАЦ "СЕОСКИ ДАНИ ЗДРАВЉА"Текст (преузмите овде) др Лозица Јакић - Сачувајмо ментално и физичко здравље старих


12.10.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ
Обавештавамо све заинтересоване грађане да ће се у Дому здравља Пожаревац недељу 15.10.2023.године у периоду од 8,оо до 16,оо часова одржати ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ.
Радиће се: - УЛТРАЗВУК ДОЈКЕ за све жене старије од 40 година у просторијама Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику Дома здравља Пожаревац - ПСА ( тумор маркер простате ) за све мушкарце старије од 49 година у Служби за лабораторијску дијагностику у згради медицине рада Превентивне прегледе са личном картом могу да обаве и сви грађани који немају здрвствену књижицу.


03.10.2023. год. ШТА ЈЕ ГОЈАЗНОСТ - КАКВЕ РИЗИКЕ НОСИ И КАКО ИХ СПРЕЧИТИ
Повишена телесна тежина је фактор ризика за настанак многих болести и стања од којих су најчешћа: Хипертензија, Инсулинска резистенција, Диабетес мелитус, Кардио-васкуларне болести (Акутни инфаркт миокарда, Шлог...), а ова обољења су водећи узроци смрти-како у свету тако и у нашој земљи.Текст (преузмите овде) др Катарина Милићевић - Гојазност
Текст (преузмите овде) Правилна исхрана


02.10.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ
Обавештавамо грађане да је у дому здравља пожаревац почела вакцинација против грипа као најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.


28.09.2023. год. ОД 08Ч ДО 11Ч - АМБУЛАНТА БРАДАРАЦ - "СЕОСКИ ДАНИ ЗДРАВЉА"Текст (преузмите овде) др Катарина Милићевић - Који су ризици за настанак кардиоваскуларних болести и како их спречити


07.08.2023. год. ОБАВЕШТАВАМО КОРИСНИКЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА ДА ЈЕ У ПРОСТОРИЈАМА ДОМ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ ( АТД ) ОД 07.08. ГОДИНЕ ПОЧЕО СА РАДОМ ОДСЕK ЗА ПНЕУМОФТИЗИОЛОГИЈУ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ ПОЖАРЕВАЦ


17.07.2023. год. ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИНТЕРНОГ ОГЛАСА ЗА ОДОБРАВАЊЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА - ОПШТА МЕДИЦИНА, МЕДИЦИНА РАДА И УРГЕНТНА МЕДИЦИНА
Одлуку можете преузети овде.


12.07.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештавамо пацијенткиње да се рад мобилног мамографа продужава за још недељу дана од 17.07. до 21.07.2023. године
Телефон за заказивање снимања 062/80 75 097 у периоду од 8,оо до 13,оо часова.


27.06.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
У среду 28.06. у периоду од 11,оо до 15,оо часова у Дому здравља Пожаревац биће искључена струја због неодложних радова.
Молимо грађане за разумевање.
Пом. дир. др Гордана Канђолас


23.06.2023. год. ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИНТЕРНОГ ОГЛАСА ЗА ОДОБРАВАЊЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА
Цео текст преузмите овде.


13.06.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ О РЕОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА СА ПАЦИЈЕНТИМА КОЈИ ИМАЈУ СИМПТОМЕ АКУТНЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Од 17.06.2023. године до сада актуелна Амбуланта за акутна респираторна и фебрилна стања престаје са радом. Сви пацијенти ће бити примани у собама за изолацију код својих изабраних лекара.


10.06.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ - ПРЕГЛЕДИ У МОБИЛНОМ МАМОГРАФУ 
05.05.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Дом здравља Пожаревац организује телефонску псхилошку подршку дежурног пслихолога деци и омладини основних и средњих школа сваког дана од 10.30 до 13,30 часова позивом на број телефона 064/8693408.
Сва деца која осећају потребу за директним разговором могу се обратити Служби за здравствену заштиту деце и омладине и Саветовалишту за младе.
др Гордана Канђолас


21.04.2023. год. РАДНО ВРЕМЕ ДОМА ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ ЗА ПРВОМАЈСКЕ ПРАЗНИКЕ
Дана 01.05.2023. и 02.05.2023. године све службе осим Службе за здравствену заштиту жена, која неће радити, имаће следеће време за рад са пацијентима:
Преподневна смена од 07:00 до 13:00 часова
Све пацијенте који се јаве од 13:00 часова преузима Служба за хитну медицинску помоћ.
У огранку Костолац све пацијенте од 28.04.2023. године од 20.30 до 03.05.2023. године до 07:00 преузима дежурна служба.
Амбуланта за акутна, фибрилна и респираторна стања у ДЗ Пожаревац у Пожаревцу радиће 01.05.2023. и 02.05.2023. године од 08:00 часова до 13:00 часова.
Запослену у Служби за РО и УЗ дијагностику радиће у просторијама АТД амбуланте 01.05.2023. и 02.05.2023. године од 08:00 часова до 13:00 часова.
Служба за лабораторијску дијагностику ДЗ Пожаревац у Пожаревцу у наведеном периоду радиће од 08:00 часова до 13:00 часова.


21.04.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
У 07,30 часова почиње реновирање главног улаза у Службу за ЗЗ одраслог становништва као и степеништа Службе хитне медицинске помоћи.
Обавештавамо грађане да ће улаз у обе службе бити омогућен из дворшта Дома здравља Пожаревац.
Молимо грађане за стрпљење и разумевање
Пом. дир. за здравствена питања и односе са јавношћу Дома здравља Пожаревац
др Гордана Канђолас


12.04.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештавамо све кориснике здравствених услуга Дома здравља Пожаревац да је квар на телекомуникационој мрежи отклоњен.
Све службе у медицини рада као и лабораторија настављају са нормалним режимом рада почевши данас од 13,оо часова
Захваљујемо свим градјанима на стрпљењу и разумевању.
пом.дир.за здравствена питања и односе са јавношћу Дома здравља Пожаревац
др Гордана Канђолас


11.04.2023. год. ХИТНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештавамо све кориснике здравствених услуга Дома здравља Пожаревац да је приликом извођења радова на топлификационој мрежи у близини објекта "Медицине Рада" дошло до пресецања телекомуникационог кабла. Услед тога је дошло до прекида телекомуникационе мреже, али и грејања. Без телефона и интернета су остале све Службе у "Медицини Рада" као и Лабораторија због чега ове службе не могу да наставе са несметаним радом. ДЗ Пожаревац нема никакве везе са наведеним радовима, нити се исти обављају за потребе наше установе. Екипе Телекома су већ на терену и покушавају да овај проблем реше. По информацијама надлежних квар це бити отклоњен у току сутрашњег дана. Овом приликом молимо за разумевање и извињавамо се свим нашим корисницима. Такође, учинићемо све како пацијенти неби били остећени. У току сутрашњег дана сви пацијенти из "Медицине Рада" це бити примљени и прегледани у Општој служби ДЗ Пожаревац, а лабораторија ће примати хитне случајеве у Општој лабораторији, тако да ћемо обезбедити пружање свих неопходних медицинских услуга. Хвала на разумевању!
в.д. директор ДЗ Пожаревац
др Дејан Миленковић


05.05.2023. год. ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА - КОВИД (РАДНО ВРЕМЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ)
Од 08.05.2023:
Радним данима (понедељак - петак) од 07.00. - 14.30 часова
Субота и недеља од 08.00. - 13.00 часова
- Служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику враћа се у претходни режим рада и то:
Радним данима (понедељак - петак) од 07.00. - 13.00 часова
Суботом и недељом неће радити
- Служба за лабораторијску дијагностику враћа се у претходни режим рада и то:
Радним данима (понедељак - петак) од 07.00. - 20.00 часова
Суботом и недељом од 08.00. - 13.00
Остале службе радиће по устаљеном режиму рада


03.04.2023. год. РАДНО ВРЕМЕ - ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ ПОЧЕВ ОД ВЕЛИКОГ ПЕТКА ЗАКЉУЧНО СА ДРУГИМ ДАНОМ ВАСКРСА
За дан 14.04.2023. године, 15.04.2023. године, 16.04.2023. године и 17.04.2023. године (Васкршњи празници почев од Великог петка закључно са другим даном Васкрса) утврђује се радно време за рад са пацијентима, за све службе и то:
- Преподневна смена од 07:00 до 13:00 часова
Све пацијенте који се јаве од 13:00 часова преузима Служба за хитну медицинску помоћ.
У Огранку Костолац све пацијенте од 13.04.2023. године од 20:30 до 18.04.2023. године до 07:00 преузима дежурна служба.
Амбулантa за акутна, фебрилна и респираторна стања у ДЗ Пожаревац у Пожаревцу радиће 14.04.2023. године (петак) и 17.03.2023. године (понедељак) од 07:00 часова до 13:00 часова, а 15.04.2023. године (субота) и 16.04.2023. године (недеља) од 08:00 часова до 13:00 часова.
Запослени у Служби за РО и УЗ дијагностику радиће у просторијама АТД амбуланте 15.04.2023. године (субота) и 17.04.2023. године (понедељак) од 07:00 часова до 13:00 часова.
Служба за здравствену заштиту жена радиће 15.04.2023. године (субота) од 07:00 до 13:00 часова.
Служба за лабораторијску дијагностику ДЗ Пожаревац у Пожаревцу у наведеном периоду радиће од 07:00 до 13:00 часова.


30.03.2023. год. МАМОГРАФИ НИСУ У ФУНКЦИЈИ
Обавештавам пацијенте да су оба мамографа у Служби за РО и УЗ дијагностику Дома здравља Пожаревац у квару, да се ради на отклањању кварова и да до даљњег неће радити.


12.02.2023. год. РАДНО ВРЕМЕ ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ - СРЕТЕЊЕ 2023. ГОД:
Дана 15. и 16. фебруара радно време свих служби за рад са пацијентима, осим Службе за здравствену заштиту жена која неће радити, биће од 00:07 часова до 13:00 часова.
Све пацијенте који се јаве после 13:00 часова преузима Служба за хитну медицинску помоћ.
У Огранку Костолац од 14.02.2023. у 20:30 часова до 17.02.2023. године у 07:00 часова прима дежурна служба.
Амбуланте за акутна, фебрилна и респираторна стања у Д.З. Поћаревац у Пожаревцу и огранку Костолац радиће од 08:00 до 15:00 часова.
Запослени у служби РО и УЗ дијагностику радиће у просторијама АТД амбуланте од 08:00 до 15:00 часова.
Служба за лабораторијску дијагностику Д.З. Пожаревац у Пожаревцу у наведеном периоду радиће 08:00 до 15:00 часова.
Одсек за лабораторијску дијагностику Д.З. Пожаревац у огранку Костолац у наведеном периоду радиће 08:00 до 13:00 часова.


10.02.2023. год. ПРЕДАВАЊЕ - ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ КОВИД-19 ВИРУСА
Обавештавамо грађане да ће се 21.02.2023. у 13 часова у сали медицине рада организовати предавање на тему Вакцинација против Ковид-19 вируса.
Предавање је организовано у сарадњи са Светском Здравственом организацијом и Омладином ЈАЗАС-а.
Том приликом ће присутнима бити омогућено да се одмах вакцинишу.


31.01.2023. год. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА 
13.11.2022. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Број централе Дома здравља је промењен У 012/522-666.


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ
Обавештавамо грађане да је у дому здравља пожаревац почела вакцинација против грипа као најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ
Бројеви телефона амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције за све информације и заказивање прегледа:
Амбуланта Пожаревац
0648158273
0648158280
0648158279
Tелефон за заказивање РТ-ПЦР тестирања 0648158282
Амбуланта Костолац
0648158284
0648158277
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПЦР ТЕСТИРАЊУ - КОВИД АМБУЛАНТА
Тестирање се врши радним данима од 07-12 часова (према медицинским индикацијама као и комерцијално тестирање - због путовања на лични захтев) уз потребно заказивање путем телефона(064-8158282) или лично.
Заказивање ПЦР тестирања :
радним данима 07:00-08:30
викендом 08:00-09:30 на телефон 0648158282
Издавање резултата обавља се радним данима и викендом


ВАКЦИНАЦИЈОМ ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТАПромотивни видео материјал можете одгледати овде.
Све потребне информације везане за рад Дома здравља могу се добити и на телефону централе 012/522666.


19.01.2021. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ KОВИД - 19
Пријава за вакцинацију
1. Преко портала е-управа
2. Позивом call центра путем телефона 0800/ 222-334
Остале информације везане за вакцинацију можете добити на телефоне:
У Дому здравља Пожаревац
064/8158 280 и 064/8158 279
У Огранку Костолац
064/8158 277


ОБАВЕШТЕЊЕ
Бројеви телефона амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције за све информације и заказивање прегледа:
Амбуланта Пожаревац
0648158280
0648158279
Tелефон за заказивање РТ-ПЦР тестирања 0648158282
Амбуланта Костолац
0648158284
0648158277


ОБАВЕШТЕЊЕ
Промена бројева телефона од 13.11.2022. год. у Дому Здравља Пожаревац:
Стари број / Нови број
221-640 / 521-640
221-868 / 521-868
222-094 / 522-094
222-186 / 522-186
222-387 / 522-387
222-440 / 522-440
222-478 / 522-478
222-620 / 522-620
222-631 / 522-631
222-659 / 522-659
222-666 / 522-666
222-870 / 522-870
222-505 / 522-505
222-946 / 522-946
222-921 / 522-921


13.10.2021. год. СТИГЛЕ СУ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА
За вакцинисње и све информације у вези вакцинисања против сезонског грипа можете се јевити свом изабраном лекару или на пунктовима за вакцинацију.


11.03.2021. год. СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

 
Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу.
Слоган овогодишње кампање: „ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА СВИМА И СВУДА – КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ЈЕ МОГУЋ” има за циљ да се повећа свест о значају оснаживања пацијената и њиховом активном укључивању у процес лечења, са крајњим циљем побољшања квалитета живота.
Цео текст преузмите овде.


15.01.2021. год. ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (18. ЈАНУАР – 24. ЈАНУАР 2021. ГОДИНЕ)

„БОЉЕ СПЕРЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”
На територији града Пожареца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођење организованог скрининга рака грлића материце као и превентивних прегледа жена.
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 18. до 24. јануара 2021. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.
Цео текст преузмите овде.


24.12.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Медицинске сестре - техничари из Дома здравља Пожаревац и огранка Костолац који су отишли као испомоћ кадра за рад у болници Батајница.

05.11.2023. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ СЛУЖБЕ ЗА ЗЗ ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ И ШКОЛСКОГ УЗРАСТА
Радним даном од 7-20.30 часова
Викендом и празником од 7-13.00 часова


04.11.2020. год. ХВАЛА ДОНАТОРИМА
Дом здравља Пожаревац изражава велику захвалност Центру за обуку копнене војске и Команди гарнизона Пожаревац на донацији и постављању шатора, за пацијенте који чекају преглед у Kовид амбулантама.
Листу донатора погледајте овде.


26.09.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Светски дан контрацепције се обележава сваке календарске године 26 септембра. Обележава се од 2007. године на светском нивоу, са циљем да се истакне важност употреба различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања, тако што треба да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, доступност информација и избор у њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.
Планирање породице омогућава појединцу а и паровима да планирају и остваре жељени број деце, да планирају време њиховог рађања и размак између порођаја. Питање планирања породице је и питање сексуалних и репродуктивних права сваког човека, што је једно од основних људских права. Оно подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље, да не страхују од сексуално преносивих инфекција и нежељене трудноће, да могу да контролишу плодност на начин који не изазива нежељене последице по њихово здравље.
СЗО-Светска здравствена организација се залаже за промоцију планирања породице и контрацепције тако што креира смернице засноване на доказима о безбедности метода контрацепције и обезбеђивању људских права у програмима контрацепције.
Чињенице:
На светском нивоу око 63% жена у свом генеративном периоду (15-49 год.) користи неки облик контрацепције.
Према проценама СЗО 214 милиона жена генеративне доби из земаља у развоју не користи никакву методу контрацепције што резултира са око 308 милиона непланираних трудноћа годишње.
Од тога само око 15 милиона адолесцената користи неку од модерних метода контрацепције а 23 милиона не, и они су зато под повећаним ризиком од нежељене трудноће. Неке методе контрацепције могу да спрече преношење ХИВ-а и других сексуално преносивих инфекција и зато је њихов значај коришћења веома важан.
Модел планирања породице у Републици Србији
Становништво наше земље углавном примењује традиционалне методе контрацепције, око 40 %, које су недовољно ефикасне и за последицу имају нежељену трудноћу и индукован побачај. Савремену и ефикасну методу контрацепције користи мање од петине жена у Р.Србији 18,4%. Највише се примењује кондом за мушкарце 12,4%, веома ретко комбинована орална контрацепција тзв.антибејби пилула 3,3% жена, интраутерини уложак тзв.спирала 2,2% и веома ретко, углавном из медицинских разлога, стерилизација жене 0,4%. Уопште се не користе методе: дијафрагме, спермициди, прогестагенска орална контрацепција, депо-ињекциони препарати, импланти и вољна стерилизација мушкараца. Хитна тзв.посткоитална контрацепција се често корисити и чак злоупотребљава међу младим женама.
Од традиционалних метода предоминира метода прекинутог односа чак у 35 % а у преосталих 5 % користе се метод избегавања односа у време плодних дана и др. Веома велики проценат жена 24,2% никад није користило ниједан контрацептивни метод.
Планирање породице у ДЗ Пожаревац
Дом здравља Пожаревац у оквиру својих служби за здравствену заштиту жена и за здравствену заштиту школске деце има организован рад са женама на планирању породице при Саветовалишту за контрацепцију и са младима у оквиру рада гинеколога у Саветовалишту за младе. Пружају се услуге индивидуалног и групног здравствено васпитног рада са адолесцентима, женама и паровима од стране гинеколога, који саветује савремен и ефикасан метод контрацепције у зависности од потреба и здравственог стања пацијенткиње. У служби се пружају у услуге обраде и прописивања оралне комбиноване хормонске контрацепције као и апликовања и екстракције интраутериног улошка-спирале.
Гинеколози активно раде и на терену у основним и средњим школама где спроводе групни здравствено васпитни рад кроз форму предавања на тему “Заштите репродуктивног здравља од сексуално преносивих болести и нежељене трудноће” и форму радионица и изложби.
Служба зз жена је доступна свим женама генеративног доба, адолесцентима и паровима за пружање информација и избор метода контрацепције, а све са циљем ефикасне заштите од нежељене трудноће и полно преносивих болести и заштите репродуктивног здравља зарад крајњег циља, планирања и остварења родитељства.
Др Весна Лакић
Више информација на: Кликни овде!
Брошуру Kонтрацепција 2020 можете преузети Овде!


17.10.2020. год. САМОКОНТРОЛА ГЛИКЕМИЈЕ КАО БИТАН ДЕО ЛЕЧЕЊА ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ - ДР ЛОЗИЦА ЈАКИЋ, СПЕЦИЈАЛИСТА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕШећерна болест (диабетес меллитус) је хронично обољење и представља стање трајног повишења шећера у крви. Основни узрок је недовољна производња инсулина у панкреасу и/или недовољна осетљивост ћелија на инсулин (инсулинска резистенција). Разликују се два главна типа дијабетеса: тип 1 и тип 2. Дијабетес утиче на многе органе у телу и моţе проузроковати бројне компликације (дијабетесна ретинопатија, нефропатија, полинеуропатија, дијабетесно стопало...) које могу бити озбиљне и неповратне. Када се шећер у крви не контролише, органи добијају озбиљна оштећења, због чега је самоконтрола у дијабетесу изузетно важна.
Цео текст преузмите овде.


09.08.2020. год. ХРАНА КАО ЛЕК - ДР ДОБРИЛА МИЛЕНКОВИЋ - ЈОКСИМОВИЋ, СПЕЦИЈАЛИСТА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕШећерна болест (Диабетес меллитус) је хронична болест,односно стање хронична хипергликемије (повишеног нивоа шећера у крви) које захтева стално праћење и лечење.Поред адекватне терапије, самоконтроле микрогликемије, физичке активности, минимум три пута недељно лагане шетн минута, у зависности од старосног доба и придружених болести, највећи удео у контроли шећерне болести има добро избалансирана,разноврсна исхрана у умереним количинама.
Цео текст преузмите овде.


31.07.2020. год. СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА, 1–7. АВГУСТ 2020. ГОДИНЕ


У Дому здравља Пожаревац подршку и промоцију дојења врши прво служба за здравствену заштиту жена при посети труднице Саветовалишту за труднице као и у оквиру рада Школе родитељства где је једно цело предавање посвећено дојењу и одржва га специјалиста педијатрије ,а у оквиру свог рада исто промовише и специјалиста гинекологије и акушерства као и патронажне сестреи у школи и на терену. Дојење се промовише и конкретни савети се дају пи посети патронажне сестре породиљи и новорођенчету и континуирано при посетама Саветовалишту за одојчад при служби за здравствену заштиту мале деце од стране педијатра и едукованог средњег мед. кадра.Цео текст преузмите овде.


08.07.2020. год. ХВАЛА ДОНАТОРИМА
Дом здравља Пожаревац изражава велику захвалност власнику предузећа "Универ Савић" Дејану Савићу за донацију у опремању KОВИД амбуланте.
Листу донатора погледајте овде.


02.06.2020. год. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Серолошко тестирање применом брзих серолошких тестова, на лични захтев.
Према одлуци Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, од 27.05.2020. године у Дому здравља Пожаревац, у лабораторији Медицине рада врши се серолошко тестирање применом брзих серолошких тестова, на лични захтев.
Тестирање ће се обављати радним данима и викендом од 10-14 часова, по цени од 1200,оо динара.
Жиро рачун РФЗО на који се врши уплата је
840-17750-34
Детаљне инструкције око плаћања можете пронаћи на сајту рфзо овде.


11.05.2020. год. РАД СЛУЖБИ НАКОН УКИДАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА ПО РЕДОВНОМ РАСПОРЕДУ
Поштовани, према допису Министарства Здравља од 11.05.2020. а поводом укидања ванредног стања, организује се даљи рад служби Дома здравља у складу са редовним распоредом који је важио и пре проглашења ванредног стања. КОВИД АМБУЛАНТА НАСТАВЉА СА РАДОМ У ТЕРМИНУ ОД 09.00. - 17.00 ЧАСОВА


11.05.2020. год. ХВАЛА ДОНАТОРИМА
Велика захвалност за Министарству Здравља и ЕУ на донацији тријажног контејнера.
Листу донатора погледајте овде.


31.03.2020. год. ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА ЗА ПАЦИЈЕНТЕ - COVID19
Бројеви телефона амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције
Пацијенти са респираторним симптомима кашљем и повишеном температуром, могу се јавити на доле наведене бројеве телефона а у договору са лекаром могу доћи и лично на преглед.
Респираторна амбуланта према новој инструкцији Министарства здравља од 31.03.2020. ради у времену од 07:00 до 22:00 часа.
Бројеви телефона амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције:
Амбуланта Пожаревац
0648158282
0648158283
Амбуланта Костолац
0648158284


23.03.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ - СЛУЖБА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ И ШКОЛСКОГ УЗРАСТА
Обавештавамо пацијенте, одн. родитеље о начину рада наше две службе у околностима епидемије.
Радно време службе је од 07 – 18 часова свих дана у недељи (и суботом и недељом).
У случају било какве потребе за педијатром – болест детета, повреда, контроле, превентивни прегледи (вакцине), административне потребе, потребно је најпре контактирати педијатра на један од доле наведених мобилних телефона у периоду од 07ч – 18ч.
ЗА ПРЕДШКОЛСКО: 062-807-507-3 и 064-815-82-86
ЗА ШКОЛСКО: 064-815-82-85


20.03.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ - ПРЕПИС ХРОНИЧНЕ ТЕРАПИЈЕ КОД ИЗАБРАНИХ ЛЕКАРА ТЕЛЕФОНОМ
Обавештење: Тимови изабрани лекар,тимска медицинска сестра-техничар и бројеви телефона
Обавештавају се пацијенти да се за препис хроничне терапије јаве свом изабраном лекару путем телефона.
МЕДИЦИНА РАДА ПОЖАРЕВАЦ
1. Др Славица Петковић - Наташа Милошевић - 064/81-58-192
2. Др Слађана Јањић - Сања Антонијевић - 064/81-58-194
3, Др Ивана Гостојић - Драгана Матијевић - 062/80-75-046
4. Др Данијел Миљковић - Мирјана Јањић - 064/81-58-197
5. Др Марко Стеванић - Маја Милићевић - 064/81-58-197
6. Др Данијела Живковић - Биљана М. Живановић - 064/815-81-99
СЛУЖБА ЗА ЗЗ ОДРАСЛИХ ДЗ ПОЖАРЕВАЦ
1. Др Весна Стојковић - Живорада Станојевић - локал 145 моб.тел. 062/807-50-69
2.Др Биљана Манић - Биљана Перић локал 150 - 064/815-82-59
3.Др Драгана Јанковић -Љиљана Јокић локал 150 - 064/815-82-52
4. Др Добрила М.Јоксимовић- Данијела Дамњановић локал158 - 064/815-82-60
5. Др Јелица Младеновић - Снежана Павловић локал 159 - 064/815-82-58
6. Др Наташа Динчић - Драгица Васиљевић локал 156 - 064/815-82-54
7. Др Лозица Јакић - Лидија Влаховић локал 157 - 064/815-82-47
8. Др Душан Тасић - Иван Митић локал 157 - 064/815-81-72
9. Др Милица Станковић - Марина Милојковић локал 170- 064/815-82-46
11. Др Светлана Ђекић - Миљијана Каурин локал 131 - 064/815-82-57
12. Др Катарина Милићевић - Весна Миловановић локал 157 - 062/807-50-90
13. Др Емина Пантић Снежана Сотиров локал 132 - 064/815-82-50
14. Др Драгана Јоцић Наташа Марјановић локал 132 - 062/807-50-96
15. Др Вера Матовић Душица Ђиновић локал 170 - 064/815-82-51
ШКОЛСКИ ДИСПАНЗЕР
бр.тел. за пацијенте 012/222-666 лок. 176 моб.тел. 064/815-82-85
ЗЗ ПРЕДШКОЛСКЕ ДЕЦЕ
моб.тел. 064/815-82-86
КОСТОЛАЦ
Др Борка Шутовић 064/815-81-41 главна сестра Драгана Божић 064/869-31-97
Служба ззз мед.рада 012-241-300
Служба зз одраслих 012-240-303
Служба зз деце и омладине 012-241-521
Служба за здравствену заштиту жена 062/8075052 и 012/240352
Дежурна служба 012-241-792
Живадинка Радић одг.сестра опште сл. 062/807-50-42
Ивана Јанковић одг.сестра дечије сл. 062/807-50-43


18.03.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ
СЛУЖБА ЗА РО И УЗ ДИЈАГНОСТИКУ
За време трајања ванредног стања према усменом упутству Владе и Министарства здравља Републике Србије ОДЛАЖУ СЕ све заказане ултразвучне контроле,дијагностичке мамографије и скрининг мамографије као и прегледи гастроинтестиналног тракта (једњак,желудац и дебело црево). Примају се:
-сви онколошки пацијенти
-хитна стања (реналне и билијарне колике)
За све потребне информације у вези заказаних прегледа позвати на контакт телефон 012/222-666 локал 174


16.03.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ
СЛУЖБЕ ЗЗ ЖЕНА
За време трајања ванредног стања према упутству Владе и Министарства здравља Републике Србије ОДЛАЖУ СЕ редовне контроле и превентивни прегледи здравих жена ( скрининг дојке, скрининг грлића материце, Папаниколау тест,УЗ мале карлице). Примају се без заказивања сва хитна стања у гинекологији и акушерству:
-болови и крварење у трудноћи
-крварења и болови у гинекологији
-породиље
Труднице се примају за редовне контролне прегледе и хитна стања.
Онколошки пацијенти се примају за све потребе.
За посете из административних разлога (упути, дознаке боловања, рецепти) обратити се на контакт телефон и мејл адресу службе (са назнаком за ког изабраног гинеколога, име презиме ЈМБГ, ЛБО и кратко образложење потребе доласка)
ginekologija@dzpozarevac.rs
012/222 666 локал 151
064/8158244
Огранак Костолац
062/8075052 i 012/240352


11.03.2020. год. ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ПОВОДОМ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСОМ
Сви пацијенти који имају респираторне симптоме ( повишену температуру, кашаљ и бол у грудима ) и / или, ако долазе из земаља са интензивном трансмисијом ( Италија, Кина, Швајцарска, Немачка, Кореја, ...) корона вирусом, потребно је да се, одмах при уласку у Дом здравља јаве медицинском техничару на шалтеру и пријаве своје тегобе- код било којих недоумица пацијенти могу позвати епидемиолога које је у приправноти 24 часа, путем телефона 064/864-90-28 28.02.2020. Систематски прегледи деце за полазак у први разред у Дому здравља Пожаревац почеће да се обављају почевши од 03.03.20 по предвиђеном распореду.


17.02.2020. год. “ПРЕУЗМИ КОНТРОЛУ - КОНТРОЛИШИ ДИЈАБЕТЕС!”Дом здравља Пожаревац је добио 3 гранта Министарства здравља РС, финансираних средствима Европске банке од којих је један ”Превенција компликација код оболелох од дијабетеса”. Циљ прегледа предвиђених овим грантом је да се саветима спречи настанак или да се на време препознају и дијагностикују компликације Дијабетеса које су бројне и озбиљно угрожавају здравље и могу да доведу до инвалидитета а у најтежим случајевима и да угрозе живот оболеле особе.Овим грантом предвиђено је да особе старије од 18 година,а које се лече од шећерне болести а живе на територији општине Пожаревац јаве на наведене бројеве телефона или да потраже информације од својих изабраних лекара о начину и времену извођења предвиђених прегледа који ће бити обављени у служби за заштиту здравља одраслих Дома здравља Пожаревац.Слоган ове кампање је “Преузми контролу-контролиши дијабетес!” па ако сте особа која се лечи од шећерне болести-јавите се, закажите преглед и заједно са нама контролишући своју болест спречите компликације и побољшајте квалитет свога живота.


05.02.2020. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Због актуелне епидемиолошке ситуације и постојања опасности од епидемије грипа, одлажу се систематски прегледи деце за полазак у први разред у Дому здравља Пожаревац као и сви систематски прегледи школске деце који захтевају прегледе лекара у Општој болници Пожаревац.
Обавештење о почетку ових прегледа биће благовремено достављено.


02.12.2019. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Дому здравља Пожаревац свечано су уручени уговори финансирању пројеката за унапређење квалитета примарне здравствене заштите
Дом Здравља Пожаревац је у складу са Законом о потврђивању Споразума о зајму за „Други пројекат развоја здравства Србије“IBRD 8338YF („Службени гласник РС“,број 11/14) и Законом о потврђивању Споразума о Зајму за „Додатно финансирање за Други пројекат развоја здравства Србије“-IBRD 8830YF(„Службени гласник РС“,бр 6/18), између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој „Сл.гласник РС бр.11/2014 и бр. 06/2018(међународни уговори),Дом здравља Пожаревац је добио 3 Гранта немењених за унапређење квалитета примарне здравствене заштите:
1. “Превенција компликација код оболелих од дијабетеса“,у укупном износу 3.296.246,00 динара,
2. “Скрининг рака грлића материце и скрининг рака дојке“, у укупном износу 3.474.642,00 динара,
3. “Школа родитељства“, у укупном износу од 2.826.516,00 динара.
Овом приликом директорки Дома здравља Пожаревац др Снежани Стојковић свечано су уручени уговори о финансирању пројеката.

Дом здравља Пожаревац жели свим Домовима здравља успех у пројектима.
Погледајте комлетан текст и галерију фотографија одлуке овде.


14.11.2019. год. ОД 8 ДО 10 ЧАСОВА - ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
Патронажна служба ДЗ Пожаревац у сарадњи са Биљаном Др Манић обавиће скрининг на дијабет-анкету у Централној апотеци у улици М.Пијаде и у апотеци у дворишту Дома здравља улица Ј.Шербановића.


15.10.2019. год. ОБАВЕШТЕЊЕ: ИМУНИЗАЦИЈА - VAXIGRIP
Ове године се први пут у програм имунизације уводи нова вакцина против грипа - Vaxigrip Tetra.
Дом здравља Пожаревац је добио довољну количину ове вакцине.
Обавештавају се пацијенти да се могу јавити изабраном лекару ради добијања исте, како би се на време заштитили од ове болести.


04.03.2019. год. ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОЈАЧАНОМ РАДУ СЕОСКИХ АМБУЛАНТИ
Амбуланта Стари Костолац - уторком од 08-12ч радиће лекари и сестре из службе хитне помоћи.
Амбуланта Острво средом од 08-12ч радиће лекари и сестре из Костолца.
Амбуланта Кличевац ће уместо досадашњих једанпут појачати рад на два пута недељно.
Амбуланта села Дрмно радиће сваког четвртка.
Раде лекар и сестра.


13.02.2019. год. ОБАВЕШТЕЊЕ - ДЕЖУРСТВО
Због ризика од епидемије грипа, у Служби за здравствену заштиту деце и Служби за здравстену заштиту школске деце, за дан 23.02.2019. године утврђује се рад у две смене, а по распореду начелника наведених служби.
Преузмите и погледајте комлетан текст одлуке овде.


13.02.2019. год. ОБАВЕШТЕЊЕ - ДЕЖУРСТВО - 15.02., 16.02., 17.02., 23.02. и 24.02.2019. год.
Због ризика од епидемије грипа, у Служби за здравствену заштиту деце и Служби за здравстену заштиту школске деце уводи се дежурство за специјалисте педијатрије, докторе опште медицине и медицинске техничаре, а по распореду начелника наведених служби.
Дежурство из става I ове одлуке уводи се ноћу, недељом и у дане државног празника.
Дежурство из става I ове одлуке уводи се 15.02., 16.02., 17.02., 23.02. и 24.02.2019.године.
Преузмите и погледајте комлетан текст одлуке овде.


20.12.2018. год. ПОЗИВ ЗА ЧЛАНОВЕ - САСТАНАК ЕТИЧКОГ ОДБОРА
Поштовани,
Позивам Вас на састанак Етичког одбора, чији сте члан одлуком директора Д.З. Пожаревац др Драгана Ракића,
дана 28.12.2018. год. са почетком у 13:30 сати у лекарској соби опште службе
Предложени дневни ред састанка:
Упознавање чланова са законском регулативом о активностима у Етичком одбору.
Разно
У прилогу :- фотокопија одлуке директора Д.З.Пожаревац др Драгана Ракића о именовању састава Етичког одбора Д.З.Пожаревац
- фотокопија извода статута Д.З.Пожаревац о надлежности Етичког одбора,
- фотокопија Закона о здравственој заштити о надлежности етичког одбора,
- фотокопија два дописа министарства у вези начина рада Етичких одбора у одобравању клиничких испитивања лекова и медицинских средстава.
У Пожаревцу 20.12.2018 год. Председница Етичког одбора
30.11.2018. год. ПОЗИВ ЗА ЧЛАНОВЕ - САСТАНАК ЕТИЧКОГ ОДБОРА
Поштовани, позивам Вас на састанак Етичког одбора Д.З. Пожаревац .
Састанак ће се одржати дана 10.12.2018 год. са почетком у 13:00 сати у лекарској соби опште службе.
Председница Етичког одбора
Званични документ позива преузмите овде.


19.10.2018. год. УСПЕШНО ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ "БУДИМО ЗАЈЕДНО-НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК", ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 15. ОКТОБРА - МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕПоводом обележавања 15. октобра - Међународног дана борбе против рака дојке у просторији сале Медицине рада ДЗ Пожаревац одржана је трибина коју је организовала служба зз жена ДЗ Пожаревац и у којој су учествовали следећи стручњаци:
1. Др Весна Лакић-гинеколог ДЗ и координатор ДЗ за скрининг рака дојке,говорила је о организацији Еуропа-дона,држала предавање о "Организованом скринингу рака дојке" на територији Града Пожаревца,резултатима рада,факторима ризика за настанак болести и са посебним освртом на мере примарне превенције болести.Такођер водила дискусију након одржаних презентација.
2. Др Драшко Дачић-специјалиста опште хирургије и шеф Кабинета за дојку ОБ Пожаревац и Др Ненад Сретеновић-специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије имали су презентацију "Мултидисциплинарни приступ у лечењу оболелих од рака дојке У ОБ Пожаревац"-где су приказали резултате лечења оболелих жена у ОБ.
3. Весна Гардашевић-психолог ДЗ говорила о психолошким факторима ризика за настанак болести,психотерапији ка подршци у лечењу оболелих и најавила организацију радионица за психолошку подршку у оквиру онколошког одсека ОБ Пожаревац.
4. Др Јасмина Јелчић-онколог ОБ Пожаревац говорила је најчешћим дилемама,предрасудама и недоумицама које се појављују код жена при спровођењу онколошке хемотерапије.
5. Др Предраг Спасић-радиолог и координатор за организовани скрининг ОБ Пожаревац говорио је о динамици и начину контролних дијагностичких прегледа након завршеног онколошког лечења.
6. Др Никола Сретеновић-ендокринолог ОБ Пожаревац говорио је о ендокринолошком статусу жена након завршеног лечења,мерама које се спроводе ради превенције остеопорозе и др.
Трибини је присуствовало више од 60 заинтересованих,углавном жена међу којима је и било и један број жена које су се лечиле од рака дојке.
О раду трибине обавештена су и средства јавног информисања која су на својим порталима објавиле информације о раду трибине: Hit radio, Boom radio, E-portal Braničevo, SATV i dr.
Захваљујем на сарадњи и поздрав,
Др Весна Лакић
15.10.2018. год. ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ: "ЗДРАВИ НАЧИНИ ЖИВОТА ЗА ВАШЕ ДОЈКЕ - НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК"
Поводом обележавања међународног месеца и дана борбе против рака дојке - "15.октобар - Дан здравља дојки", одржаће се у организацији Дома здравља и Опште болнице Пожаревац јавна трибина под називом:"Здрави начини живота за ваше дојке-НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК", на којој ће узети учешће у раду здравствени радници који се овим баве : гинеколози,хирурзи,радиолози,онколог,психолог и др.
Трибина је намењена свим заинтересованим грађанима,а не само женама и средствима јавног информисања у Пожаревцу и улаз је слободан.
Трибина ће се одржати 15.10.2018 год. са почетком у 18.00 часова у просторијама сале Медицине рада ДЗ у Пожаревцу-II спрат.


27.03.2018. год. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ СЛУЖБЕ ЗА РО И УЗ ДИЈАГНОСТИКУ
Након редовне годишње контроле од стране института "Винча", дана 23.3. забрањен је рад на рентген апарату, стога нисмо у могућности да обављамо снимање коштаног система.
Накнадно ћемо вас обавестити о почетку рада апарата.
Више можете прочитати овде


25.03.2018. год. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПАЛТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ И ОГРАНКУ КОСТОЛАЦ


Дом здравља Пожаревац је, као и увек до сада, поново учествовао у акцији Министарства здравља Републике Србије бесплатних систематских прегледа. На дан 25.03.2018. у периоду од 08 ч до 16 ч у Дому здравља Пожаревац, а у огранку Костолац од 08 ч до 17 ч спроведена је акција бесплатних преглледа, где су грађанима Браниченвског региона и шире рађени ултразвучни прегледи трбуха, а особама женског пола - гинеколошки прегледи.
Бесплатни прегледи су урађени у Служби рентгенологије Дома здравља Пожаревац где су обављани ултразвучни прегледи трбуха и Служби за здравствену заштиту жена, где су рађени гинеколошки прегледи жена, а у огранку Костолац такође су рађени гинеколошки прегледи жена.
Ултразвучни преглед трбуха у Служби рентгенологије обавило је 44 грађана Пожаревца и околине (од тога двоје је било без здравственог осигурања), а гинеколошки преглед урадило је 26 жена ( од тога пет жена је било без здравственог осигурања ). У огранку Костолац урађено је 30 гинеколошких прегледа жена, од тога троје пацијенткиња је било без здравствене књижице.
Дом здравља Пожаревац је активно укључен у акцију бесплатних прегледа Министарства здравља РС од самог почетка.


05.03.2018. год. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Од 05.03. У Служби за здравствену заштиту предшколске и школске деце Дома здравља у Пожаревцу дежураће лекари Здравствене заштите предшколске и школске деце у периоду од 20 ч 30 мин . до 7 ч наредног дана, према постојећем распореду.
Дежурства се организују ради спречавања ширења могуће епидемије малих богиња.
Лекари ће примати само хитне случајеве.
Да подсетимо хитна стања су:
1. Акутни губитак свести
2. Шок
3. Епилептични напад
4. Астматски напад (гушење)
5. Велике повреде и крварења
6. Акутно тровање
7. Вишеструко незаустављиво повраћање
8. Ујед животиња (змија, пас, мачка)
9. Температура (виша од 39°C)
10. Опекотине.
Управа Дома здравља Пожаревац


28.01.2018.год. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПАЛТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ И ОГРАНКУ КОСТОЛАЦ


И у Новој 2018. год. настављају се бесплатни систематски прегледи у оквиру акције Министарства здравља Републике Србије. На дан 28.01.2018. у периоду од 08 ч до 16 ч у Дому здравља Пожаревац и огранку Костолац спроведена је акција бесплатних преглледа где су грађанима Браниченвског региона и шире рађени ултразвучни прегледи трбуха, а особама женског пола и мамографија.
Бесплатни прегледи су урађени у Служби рентгенологије Дома здравља Пожаревац, где су обављани ултразвучни прегледи трбуха и мамографија, а у огранку Костолац урађен је ултразвучни преглед трбуха.
Ултразвучни преглед трбуха у Служби рентгенологије обавило је 42 грађана Пожаревца и околине, а мамографски преглед урадило је 25 жена. У огранку Костолац урађено је 33 ултразвучна прегледа трбуха, од тога троје пацијената је било без здравствене књижице.
Дом здравља Пожаревац је активно укључен у акцију бесплатних прегледа Министарства здравља РС од самог почетка.


  24.12.2017. год. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПЛAТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ


На дан 24.12.2017. год. у периоду од 08 ч до 16 ч спроведена је акција Министарства здравља Републике Србије бесплатних преглледа.
Бесплатни прегледи обављени су у Служби рентгенологије, Служби лабораторијске дијагностике и огранку Костолац Дома здравља Пожаревац.
Преглед крви, холестерола и триглицерида, урадило је 57 особа, ултразвучни преглед трбуха у Служби рентгенологије обавило је 54 грађана Пожаревца и околине, а у огранку Костолац урађено је 28 ултразвучних прегледа трбуха.


02.12.2017. - 16.12.2017. год. САРАДЊА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОЖАРЕВАЦ И ДОМА ЗДРАВЉА

        


У периоду од 02.12.2017. до 16.12.2017. урађен је систематски преглед запослених у Градској упарави Пожаревац.
Укупно је прегледано 200 особа, од тога 119 жена и 81 мушкарац.
Свим запосленима су урађене лабораторијске анализе и преглед крви на тумор маркере и хормоне.
Такође свима је урађен ултразвучни преглед трбуха, преглед кардиолога и ултразвук срца.
Особама женског пола урађен је гинеколошки преглед, колпоскопија, Папаниколау тест, узет је вагинални секрет, урађен је ултразвучни преглед мале карлице и ултразвук дојке.
Након обављених прегледа, због патолошког налаза неколико особа је упућено на хоспитализацију у болницу, поједини на додатне дијагностичке процедуре у Дому здравља или болници, а некима је заказана контрола.
После завршених прегледа, свим запосленима написан је извештај од стране специјалиста опште медицине и специјалиста медицине рада са препорукама да се јаве својим изабраним лекарима, ради даље дијагностике и лечења или ради уписивања у медицинску документацију налаза обављених прегледа.
Медицинска докемтација прослеђена је запосленима у Градској управи Пожаревац на дан 29.12.2017. год.


01.10.2017. год. ОКТОБАР МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕПОРУКА ЗА СВЕ ГРАЂАНКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Oвом приликом подсећамо да је октобар месец међународни месец борбе против рака дојке,нека и у нашој земљи и ове године октобар месец буде посвећен унапређењу раног откривања рака дојке.
Уколико нисте у претходне две године урадили мамографију,а имате између 50 и 69 година подсећамо Вас да то учините.
„ДАН ЗА СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ”
Октобар, месец борбе против рака дојке, обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести,на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.
Ове године обележавањем октобра месеца борбе против рака дојке под слоганом „Дан за своје здравље“ промовишу се :превентивне активности које имају за циљ рано откривање рака дојке.
Скрининг се спроводи у двогодишњем циклусу тако да у 2017. год. укупан број који ће се позвати је 5.628 жена.
Годишта која су у скринингу су:
1948, 1950, 1952, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1965, и 1967.
СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА ЦИЉНА ГОДИШТА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА И КОСТОЛЦА, БЕЗ ОБЗИРА НА СТАТУС ОСИГУРАЊА ЖЕНЕ.
На кућну адресу се упућује позив за скрининг у виду лифлета који садржи потребне основне информације о раку дојке као и број телефона на који се заказује скрининг.
Број телефона у ДЗ Пожаревац је 0628075097.
Прочитајте више.


19.01.2017. год. IX ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ОД 22. ДО 28. JАНУАРА 2017. ГОД.
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22. до 28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ једанаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом Недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.
Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „Дан за здравље” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје „дан за здравље”, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.
Носилац активности у земљама Европе је ЕЦЦА-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашoј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести РС.
На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце.
Спровођење скрининга у 2017. години.
Организовани скрининг се мора континуирано спроводити дуг временски период како би се ициденца обољевања и стопа смртности од рака грлића материце смањиле.
У 2017. години настављамо нови трогодишњи циклус.
На територији коју обухвата ДЗ Пожаревац наставља се организовано позивање жена на скрининг прегледе позивним писмом и циљ је да достигнемо обухват циљне популације за трогодишњи период од 75%.
У 2017 год. позиваће се следећа годишта :
1953, 1956, 1959, 1962, 1965, 1968, 1971, 1974, 1977, 1980, 1983, 1986, 1989 и 1992.
На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем код изабраног гинеколога.
Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце.
Прочитајте више.


18.01.2017. год. ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАКАЗИВАЊУ ПРЕГЛЕДА ЗА РО И УЗ
Прегледи за РО и УЗ службу заказују се искључиво насловљени на дијагностичке апарате,а не на име лекара специјалисте радиологије! Молим да се изабрани доктори придржавају датог упуства за коришћење ИЗИС-а,како пацијенти не би били врраћени због погрешних заказивања.


08.12.2016. год. ЗАВРШЕНА ЈЕ ПОСЕТА СПОЉАШЊИХ ОЦЕЊИВАЧА АГЕНЦИЈЕ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У ПРОЦЕСУ РЕ-АКРЕДИТАЦИЈЕ Д.З. ПОЖАРЕВАЦАгенција за акредитацију здравствених установа Србије образовала је тим за спољашње оцењивање квалитета рада и пружања здравствених услуга, који је посетио нашу установу у периоду од 05. до 07. децембра 2016.године. Тим за спољашње оцењивање спроводи оцењивање у односу на Стандарде за акредитацију здравствених установа примарне здравствене заштите.
На линку испод можете погледати фотографије са завршног састанка и на коме су чланови Тима за спољашње оцењивање информисали руководство и запослене у здравственој установи о обављеној акредитацијској посети и општем утиску.
Прочитајте више.


29.11.2016. год. НОВИ "ОРТОПАН" АПАРАТПожаревачки Дом здравља добио је савремени "Ортопан" апарат који служи за дијагностику у стоматологији
Прочитајте више


16.11.2016. год. ГУСЕНИЧАРОМ ДО ЛЕКАРА
Дом здравља Пожаревац ових дана је набавио нови уређај, тзв. гусеничар за степенице, чија је сврха да пацијенти у инвалидским колицима на лакши и бржи начин буду пребачени на одређени спрат неке службе ове установе, како би обавили прегледе.Прочитајте више


01.11.2016. год. ОБАВЕШТЕЊЕ О АКРЕДИТОВАНОМ ПРЕДАВАЊУ ЗА ЛЕКАРЕ
09. Новембра 2016. год. у 13 часова у сали Медицине рада Дома здравља Пожаревац, орджаће се акредитована предавања за здравствене раднике:
„Утицај АТОРВАСТАТИН И АЦЕ инхибитора на ендотелну функцију, методом ендотел зависне сам ендотел Независне вазодилатација”
Др Бранислав Ранчић - спец. интерне медицине, кардиолог
„Новине у дијагностици артеријске хипертензије”
Др Весна Стојанов, кардиолог


16.10.2016. год. СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
Октобар 2016. год. Месец правилне исхране
Ове године се Светски дан хране, 16. октобар обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране”Прочитајте више


10.10.2016. год. НОВЕ ПРОСТОРИЈЕ ЦЕНТРАЛНЕ СТЕРИЛИЗАЦИЈЕ
У Пожаревачком Дому здавља дана 10.10.2016. стерилизација је наставила свој рад у новим просторијама Д.З. Пожаревац.Прочитајте више


01.10.2016. год. ОБЕЛЕЖАВА СЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА
Старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација, али и један од највећих изазова који се поставља пред државе са све већим економским и социјалним захтевима.
Прочитајте више


Октобар 2016. МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.Прочитајте више


22.09.2016. год. ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА
Школа родитељства Дома здравља Пожаревац почиње са радом.
У раду школе, по претходном пријављивању и упису, могу бесплатно да учествују све труднице које имају изабраног гинеколога у служби здравствене заштите жена са својим партнерима и члановима породице.Шта је улога и општи циљ Школе родитељства?
Има општи циљ са едукује будуће родитеље и чланове породице за успешно родитељство, о току трудноће и нези труднице, припреми за порођај, нези и исхрани новорођенчета.
Прочитајте више


22.09.2016. год. СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА 2016
Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.Прочитајте више


15.09.2016. год. СВЕТСКИ ДАН СРЦА
Светски дан срца се обележава од 2000. године са циљем да се људима широм света пошаље порука да болести срца и крвних судова, као водећи узрочници смртних исхода, односе 17,3 милиона живота сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност).Прочитајте више


21.03.2016. год. ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ДОЈКЕ
Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена и по обољевању и по смртности.
Сваке године у Србији се региструје око 3700 новооболелих жена а умре око 1300 жена.Болест се код 2/3 жена открива нажалост у одмаклој фази болести када већ има регионално проширену болест или удаљене метастазе,што умањује њихове шансе за излечење.
Фактори ризика су:пушење,гојазност,репродуктивни фактори (нерађање,недојење,рана менарха,касна менопауза,недојење,касни први порођај),бенигне пролиферативне болести дојке,претходно дијагностикован рак једне дојке,позитивна породична анамнеза-генетски фактор
Једини начин раног откривања јесте преглед дојкикоји се одвија као:
1. самопреглед-једном месечно након 30 год. живота,
2. клинички преглед дојки при редовним систематским прегледима жене од стране гинеколога једном годишње,
3. УЗ преглед дојки од стране едукованог лица,није ограничен годиштем жене,
4. мамографија-рентгенско снимање које једина скрининг метода и изводи се као скрининг од 50 год.живота а као дијагностичка-циљана мамографија у било ком животном добу уколико за то постоји потребна индикација.
На територији града Пожарецва од 2012. године се спроводи организовани рак грлића материце и у 2016 је отпочео нови трогодишњи циклус за жене старост 25 до 64 год.
Од јануара 2016. отпочео је организивани скрининг рака дојке за жене старости од 50 69 год чији укупан број на територији Пожаревца и Костолца износи 11 256 жена.
Носилац посла је Дом здравља у Пожарвцу односно служба за зз жена која врши организовано позивање жена.Формиран је акциони тим и усвојен Акциони план који обухвата установе које учествију у спровођењу организованог скрининга рака дојке: ДЗ Пожаревац,ОБ Пожаревац,ОБ Смедерево и ЗЗЈЗ Пожаревац.
Сви учесници у спровођењу скрининг прегледа имају едукован кадар и опрему .
Први циљ јесте обухват од 75% циљне популације жена што ће се спровести кроз:
1. Подизање свести жена о потреби за раним прегледима и пружање информација о њиховом значају за рану дијагнозу рака дојки.
2. Мобилизација и мотивација жена за одазив на скрининг прегледе.
3. Активно укључивање локалне самоуправе и удружења грађана у спровођењу скрининга.
Скрининг се спроводи у двогодишњем циклусу тако да у 2016 год. укупан број који ће се позвати је 5 628 жена.Годишта која су у скринингу су:
1947, 1949, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1964 и 1966.
СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА ЦИЉНА ГОДИШТА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА И КОСТОЛЦА, БЕЗ ОБЗИРА НА СТАТУС ОСИГУРАЊА ЖЕНЕ.
На кућну адресу се упућује позив за скрининг у виду лифлета који садржи потребне основне информације о раку дојке као и број телефона на који се заказује скрининг.
Број телефона у ДЗ Пожаревац је 062 80 75 097.
Након добијеног позива жена се јавља и заказује се долазак код изабраног гинеколога( или га бира уколико га нема) који попуњава клинички пут за скрининг и заказује мамографско снимање које се спроводи у службама радиологије у ДЗ и ОБ Пожаревац.Након спроведеног снимања врши се прво очитавање од стране радиолога ДЗ,друго очитавање од стране радиолога ОБ Пожаревац.Уколико се ради о сумњи на позитиван налаз треће читање-тзв.супервизију врши радиолог ОБ Смедрево.Таква жена се позива и на допунска дијагностичка испитивања:УЗ преглед и или циљану мамографију након чега се доноси дефинитивни налаз по БИРАДС класификацији и даје предлог о даљем поступку:
1. Палпабилне промене се упућују хирургу ОБ Пожаревац на дању дијагностику.
2. Непалпабилне промене које се виде УЗ шаљу се на биопсију у ОБ Пожаревац хирургу.
3. Непалпабилне промене које се не виде УЗ упућују се у ИОРС на даљу дијагностику.
Након завршеног снимања пацијенткиња се позива и резултат саопштава изабрани гинеколог, који у случају позитивних налаза је задужен и за даље лечење жене.
Крајњи дугорочни циљ скрининга је смањење тренда оболевања и смртности од рака дојке.
За прва два месеца у 2016. години мамографски кроз скрининг прегледе је обухваћено 280 жена од којих је било око 7 % позитивних налаз које се налазе у даљем поступку дијагностике и лечења.


12.02.2016. год. ПО ПРЕПОРУЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА ФОРМИРАНО ЈЕ САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ШЕЋЕРНУ БОЛЕСТ
По препоруци Министарства Здравља у оквиру превентивног центра формирано је саветовалиште за шећерну болест.
Прочитајте више


25.01.2016. год. "ДАН ЗА ЗДРАВЉЕ" - X ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
У периоду 25-30.01.2016 године одржава се X Европска недеља превенције рака грлића материце под слоганом „Дан за здравље“ чији је циљ подизање нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и његовој превенцији . Носилац активности у земљама Европе је ЕЦЦА-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашoј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести РС.
На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце.
Више о недељи превенције можете прочитати овде.
На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем код изабраног гинеколога.
Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце.


27.04.2015. год. ЛАБОРАТОРИЈА ПРЕВЕНТИВНОГ ЦЕНТРА ПРИЛАГОЂЕНА МАЛИМ ПАЦИЈЕНТИМА
Да би што више малим пацијентима олакашали законом обавезне болне процедуре у лабораторији Превентивног центра Дома здравља Пожаревац осликали смо зид цртежом ( слике у прилогу ). Такође, у плану је формирање мини дечјег игралишта испред Превентивног центра са клацкалицама, љуљашкама, пењалицама, неком живописном дрвеном оградицом у боји, вештачком подлогом, како се наши најмађи пацијенти не би повређивали, као и клупама за њихове родитеље.


23.01.2015. год. IX ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
У периоду 25-31.01.2015 године одржава се IX Европска недеља превенције рака грлића материце чији је циљ подизање нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и његовој превенцији . Носилац активности у земљама Европе је ECCA-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења прогрмама раног откривања малигних болести РС.
На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце.
Више о недељи превенције можете прочитати овде


13.01.2015. год. ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕДОВНА ГОДИШЊА ПОСЕТА СПОЉАШЊИХ ОЦЕЊИВАЧА АГЕНЦИЈЕ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Општи утисак је да се у Дому здравља Пожаревац у протеклих годину дана уложио значајан труд да се према препорукама Агенције за акредитацију унапреди квалитет, што је за резултат имало унапређење нивоа квалитета у односу на период у коме је извршено спољашње оцењивање.


10.12.2014. год. НОВИ ПАРКИНГ ЗА ВОЗИЛА ХИТНЕ ПОМОЋИ
Направљен је нови паркинг за возила хитне помоћи како би се смањило реакционо време доласка екипе на терен и повећао квалитет рада хитне службе као и ефикасност у циљу пружања бољих услуга становништву града Пожаревца. 09.12.2014.
Нова опрема за скрининг рака грлића материце (кликните за целу вест).


08.12.2014. год. РЕДОВНА ГОДИШЊА ПОСЕТА СПОЉАШЊИХ ОЦЕЊИВАЧА АГЕНЦИЈЕ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Спољашњи оцењивачи агеницје за акредитацију обићи ће Дом здравља Пожаревац 12.12.2014. године, ради редовне контроле поштовања стандарда добијене акредитације.


02.12.2014. год. У НОВУ ГОДИНУ СА НОВОМ ОПРЕМОМ
Дом здравља у Пожаревцу је у протеклих пола године поред лекова, штампарских образаца, санитетског материјала, средста­ва за одржавање хигијене, наба­вио и инхалаторе, спирометре, орторејтер, стоматолошке столи­це, рачунарску опрему и још много тога значајног за побољшање и квалитетнији рад, како самих лекара тако и наших суграђана, истакао је директор Дома Здравља др Милош Самарџић.
Прочитајте више


11.11.2014. год. НОВЕ ПРОСТОРИЈЕ ПРЕВЕНТИВНОГ ЦЕНТРА (КЛИКНИТЕ ЗА ЦЕЛУ ВЕСТ)
Дом здравља Пожаревац формирао је нове просторије за рад превентивног центра.Нови услови омогућавају засебан улаз за здраву децу и здраве одрасле особе које су дошле само да би обавили превентивни преглед или систематски преглед.


01.07.2014. год. ОБАВЕШТЕЊЕ - ХАЛО БЕБА (КЛИКНИТЕ ЗА ОПШИРНИЈИ ТЕКСТ)
Обавештавамо вас да од 01.07.2014. год. у Дому здравља Пожаревац почиње да ради телефонско саветовалиште "Деца Србије" познато као Хало беба. У саветовалишту ће радити више медицинске патронажне сестре са дугогодишњим искуством. Све сестре су посебно едуковане за овај рад. Саветовалиште ће радити од 7-19ч сваким радним даном, суботом ,недељом као и за време празника. Позивом на телефонски број 012-40-20-77 могу да се добију савети везани за негу раст и развој детета до шесте године живота тако да сви они који брину о здравој и болесној деци (маме, тате, баке, деке, старатељи) могу да добију на једном месту стручне савете или буду упућени код лекара. Савете могу добити и труднице у вези трудноће, исхране и порођаја. Саветовалиште могу да позову сви са подручја браничевског округа а и шире.


12.03.2014. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Обавештавамо вас да поводом обележавања марта - месеца борбе против рака у ДЗ Пожаревац ће се одржати конференција за медије 13.03.2014. год. са почетком у 12 часова просторијама свечане сале медицине рада Пожаревац, где ће радници ДЗ говорити о значају превенције свих врста рака и свом раду на превенцији.
"Редован преглед је најбоља заштита".
Молимо вас да узмете учешћа у њој.
Директор ДЗ др Милош Самарџић


12.03.2014. год. САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ МАРТА - МЕСЕЦА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
"РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА"
Према званичним подацима после болести срца и крвних судова малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју па и у Србији. У нашој замљи у последњој деценији,као и у свету,уочена је тендеција повећања оболевања од свих карцинома.У 2011 години је број новооболелих од свих врста рака износио 37 500 а број оних који су умрли од рака око 21 000 људи.Србија се по тим подацима сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи.
Дом здравља Пожаревац својим радом кроз пружање превентивних прегледа становништву активно учествује у превенцији,раном откривању,дијагностиковању и лечењу оболелих од рака.У Дому здравља изабрани лекари спроводе опортуни скрининг програм раног откривања рака плућа,дебелог црева и рака дојке.Од 2012 године спроводи се организовани скрининг програм откривања рака грлића материце са позивањем жена циљне популације старости 25 до 64 године на цитолошки преглед Папаниколау тестом.
Заштитите себе и на време обавите превентивне прегледе заказивањем код свог изабраног лекара опште медицине и гинекологије.
Контакт телефони:
Централа Дома здравља Пожаревац 012 222 666
Служба опште медицине локал: 138
Служба Медицине Рада локал: 115
Служба за здравствени заштиту жена локал: 151
Огранак Костолац централа: 012 241 380
Више информација о следећим врстама рака:
КАРЦИНОМ ПРОСТАТЕ (преузмите .PDF)
РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА (преузмите .PDF)
РАК ДОЈКЕ (преузмите .PDF)
РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (преузмите .PDF)
РАК ПЛУЋА (преузмите .PDF)
Дом здравља Пожаревац је укључен у национални програм канцеларије за скрининг рака.
Више информација о скрининг програму као и о досадашњим резултатима можете пронаћи на следећој адреси:
http://www.skriningsrbija.rs


13.02.2014. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
У компанији "Дунав осигурања" биће спроведена мобилна јединица (превентивни преглед) радника,поводом обележавања међенародног дана против малигних болести.
Акцију спроводи лекар дома здравља и патронажна служба.


26.12.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом обележавања "Европске недеље превенције рака грлића материце" 21.01.2014. год. Патронажна служба и гинеколог Дома здравља Пожаревац одржаће предавање и спровести контролу крвног притиска и шећера у крви радницима предузећа "Електроморава".
Акција ће бити спроведена у просторијама "Електромораве" у термину од 8 и 30ч до 10 и 30ч.


13.12.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Акција превентивних здравствених прегледа одржаће се 17.12.2013. год. у МЗ Чачалица у времену од 9.00 до 11.00 сати.
Акција подразумева контролу стандардних параметара(контрола крвног притиска и мерење шећера у крви).


30.11.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а Дом здравља је кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, Црвени крст, Јазасом, узео учешће у акцији.
Овогодишња тема је "НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ". Пригодним материјалом и спроведеним мерама и активностима у циљу васпитања за здравље (пре свега младих) и усвајања здравих стилова живота, указано је да су превентивне мере једина сигурна заштита од ове болести. Акција је пропраћена бесплатним тестирањем на ХИВ.


29.11.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а (1.12.)
Дом здравља је кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, ОО Црвеног крста, ЈАЗАС-ом, Медицинском школом, узео учешће у едукацији становништва ради заштите и спречавања инфекције.
Активности су спроведене кроз групни рад-разговор уз пригодан пропагадни материјал.


28.11.2013. год. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА (03.12.2013.)
Поводом обележавања Међународног дана особа са посебним потребама Дом здравља одржаће акцију превентивних прегледа у просторијама међуопштинског удружења глувих и наглувих Пожаревца и Друштва за церебралну и дечију парализу Пожаревац. Акцију ће пратити пригодно предавање уз контролу стандардних параметара за превенцију масовних незаразних болести. Заказујемо акцију за 12.12.2013. год. у 18.00 часова.


26.11.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Дана 30.11. поводом обележавања светског дана борбе против HIV/AIDS-a Дом здравља ће кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, ОО Црвеног Крста, Медицинском школом, Јазасом и локалним медијима узети учешће у акцији. Пригодним матерјалом и саветима иказаће се на последице ризичног понашања.
У складу са напретком наше службе желимо да обавестимо грађане да ће служба здравствене заштите одраслих слати позивна писма за превентивне прегледе.
Примере позивних писама кожете преузети овде:
Позивно писмо за дијабетес 2
Позивно писмо за карцином дебелог црева
Упитник процене ризика за тип 2 дијабетеса


20.11.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом обележавања међународног дана детета 20.11. спроведен је здравствено васпитни рад са радионицама, са ученицима О.Ш. Вук Караџић - Забела. Раду је присуствовало и наставно особље школе.


19.11.2013. год. ОБАВЕШТЕЊЕ
Поводом обележавања светског дана борбе против шећерне болести патронажна служба са лекаром обавила је превентивну акцију и предавање 19.11. у просторијама месне канцеларије у селу Драговац са почетком у 9 часова.


09.10.2013. год. ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР НАД ГРИПОМ У СЕЗОНИ 2013/2014
МАРТ 2013 - Едукација запослених (прочитајте опширније)
ЈАНУАР 2013 - Задовољство пацијената
Анкета о задовољству пацијената је показала како је Дом здравља Пожаревац оцењен.
Погледајте резултате овде.