IX Европска недеља превенције рака грлића материцеЕвропска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22. до 28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ једанаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом Недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „Дан за здравље” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје „дан за здравље”, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције. Носилац активности у земљама Европе је ЕЦЦА-Европска асоцијација за рак грлића матеице. У нашј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести РС.

На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце.

О раку грлића материце Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Сваке године се у нашој земљи у просеку региструју 1244 новооболеле жене од рака грлића материце, док 482 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на другом месту у Европи, одмах после Румуније. Мање од једне трећине оболелих жена се открије у раној фази болести-премалигна стања лаке и тешке дисплазије епитела, када је болест излечива само оперативним лечењем.Нажалост у две трећине оболелих жена у циљу лечења мора се применити постоперативна радикална зрачна терапија.

У Браничевском региону стопа ициденце је више деценија била највиша( и до 48/100 00) у Србији и региону,да би последњих година опадала.У последњим годинама стопа обољевања је највиша у Борском региону, потом Јабланичком, Средње банатском и Пчињском.

Обележавање Европске недеље превенције Европска асоцијација за рак грлића материце је дала препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручене активности се односе на:

дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма, организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама, организовање трибина за родитеље о значају ХПВ имунизације као мере превенције, организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесенте у средњим школама, одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима, јавне манифестације, наступи на медијима, и слично дискусије на друштвеним мрежама на тему превенције грлића материце.

Једна од активности током Европске недеље превенције рака грлића материце је и подела брошева „Бисер мудрости”. Брошеви, као симбол преношења знања, током недеље се деле не само женама већ и свима који подржавају борбу против рака грлића материце. До данас, преко 1,5 милион Бисера мудрости је дистрибуирано широм Европе и они су постали препознатљив симбол ове кампање (www.PearlofWisdom.eu). Примарна превенција рака грлића материце Једна од ефикасних мера правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Скрининг рака грлића материце

Након припрема и усвајања законске регулативе на територији града Пожаревца од 20.12.2012. спроводи се организовани скрининг рака грлића материце у организацији Дома здравља и ЗЗЈЗ Пожаревац.У Србији се организовани скрининг спроводи у 18 општина.

Територију који својим радом покрива Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац са огранком у Костолцу, скрининг прегледи се спроводе у циљној групи жена узраста од 25- 64 година,сваке треће године.Циљну популацију чини укупно 21 066 жена.

Од почињајна организованог скрининга 2012. године до сада у организованом скринингу рака грлића материце позвано је позивним писмом преко 15 700 жена .Одзив на прегледе је износио преко 50% ,а урађено је преко 8 000 Папниколау тестова. У 2016. години отпочео је нови трогодишњи циклус организованог скрининга .Резултати скрининга у 2016. години

Позвано је на преглед позивним писмом 2730 жена а на позив се одазвало и прегледано је 1 532 жене. Од тога 1 370 жена је имало нормалан негативан налаз. Укупно 77 жена је имало позитиван налаз (званични подаци на сајту www.skriningsrbija.rs). Код више од 77 жена спроведена су даља дијагностичка испитивања,колпоскопски прегледи и циљане биопсије са хистолошким прегледом.Резултати су следећи: Укупно је 5 жена имало премалигне промене, које су излечене једноставним оперативним захватима у Општој болници у Пожаревцу. Укупно је једна жена скринингом откривена да има рак грлића материце и онеа је упућене на даље лечење. (www.dzpozarevac.rs)

Резултат скрининга није задовољавајући у односу на европске стандарде јер треба достићи обухват циљне популације од минималних 75%.ДЗ Пожаревац позива на скрининг прегледе позивним писмом оне жене које су се определиле за изабраног гинеколога у служби зз жена, а то је око 14 500 жена.Остале су се определиле за гинеколога у приватној пракси или ОБ Пожаревац и не долазе на превентивне прегледе у нашу установу.Један број жена се налази на привременом вишегодишњем раду у иностранству где обавља ову врсту прегледа и тај проценат није занемарљив.

Спровођење скрининга у 2017. години

Организовани скрининг се мора континуирано спроводити дуг временски период како би се ициденца обољевања и стопа смртности од рака грлића материце смањиле. У 2017. години настављамо нови трогодишњи циклус. На територији коју обухвата ДЗ Пожаревац наставља се организовано позивање жена на скрининг прегледе позивним писмом и циљ је да достигнемо обухват циљне популације за трогодишњи период од 75%. У 2017. години позиваће се следећа годишта :

1953, 1956, 1959, 1962, 1965, 1968, 1971, 1974, 1977, 1980, 1983, 1986, 1989 i 1992.

На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем код изабраног гинеколога.

Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце.

П Р И Л О З И:

Епидемиолошке Податке можете прузети ОВДЕ 
Хумани Папилома Вирус (ХПВ) Питања и одговори ПРЕУЗМИ 
ХПВ Брошура 
ХПВ Лифлет 
ХПВ Постер