Свечано уручење уговора финансирању пројеката Дому здравља Пожаревац у вредности од 9 милиона динара
29. Новембра 2019. године Министар здравља Златибор Лончар свечано је извршио уручење уговора о финансирању и реализацији пројеката усмерених на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити.

Овом приликом директорки Дома здравља Пожаревац др Снежани Стојковић уручени су уговори о финансирању пројеката у укупној вредности од 9 милиона динара.


Дом Здравља Пожаревац је у складу са Законом о потврђивању Споразума о зајму за „Други пројекат развоја здравства Србије“IBRD 8338YF („Службени гласник РС“,број 11/14) и Законом о потврђивању Споразума о Зајму за „Додатно финансирање за Други пројекат развоја здравства Србије“-IBRD 8830YF(„Службени гласник РС“,бр 6/18), између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој „Сл.гласник РС бр.11/2014 и бр. 06/2018(међународни уговори),Дом здравља Пожаревац је добио 3 Гранта немењених за унапређење квалитета примарне здравствене заштите:

1. “Превенција компликација код оболелих од дијабетеса“,у укупном износу 3.296.246,00 динара, 2. “Скрининг рака грлића материце и скрининг рака дојке“, у укупном износу 3.474.642,00 динара,

3. “Школа родитељства“, у укупном износу од 2.826.516,00 динара.

Дом здравља Пожаревац жели свим Домовима здравља успех у пројектима.На свечаности уручења Министар је рекао:
„Обилазио сам читаве ове године домове здравља широм наше земље, у местима где никада ни један министар здравља није био, јер нам је намера била да и кроз директан разговор са запосленима и пацијентима ових установа урадимо анализу функционисања ових здравствених установа, њихових кадрова, коришћења постојећих просторних капацитета и потенцијала медицинске и друге опреме, пре него што пређу под надлежност министарства, од 1.јануара. И сада знамо конкретно и прецизно шта сваком дому здравља у Србији недостаје, шта треба да се уради, шта да се реновира, или набави од опреме. И све ћемо то да решимо, јер имамо средства и имамо знања. А ови грантови су само први корак у том правцу, у циљу подизања квалитета услуга домова здравља. Али будите сигурни, да ћемо, са друге стране, увек инсистирати на одговорном управљању домовима здравља, на домаћинском и професионалном пословању, на труду и посвећености, и нећемо толерисати нерад, неактивност и неангажованост. Стога још једном честитам свима који су данас добили значајна финансијска средства, и позивам их да одмах крену у реализацију пројекта за које су добили грантове. А ја ћу наставити да обилазим домове здравља и друге здравствене установе наше земље и у наредном периоду, и наставићемо да улажемо у ове здравствене установе, наставићемо да у њима запошљавамо младе лекаре, да им омогућавамо специјализације, јер желимо да у сваком делу Србије, у сваком дому здравља грађанима буде доступна квалитетна и ефикасна здравствена услуга“ рекао је министар здравља. Бесповратна финансијска средства Министарства здравља (грантови) за сваки дом здравља, у вредности до 3.500.000 динара, додељена су за пројекте који се односе на: пружање додатних здравствених услуга грађанима у области превенције и скрининга кардиоваскуларних болести и дијабетеса, малигних болести, повећање стопе вакцинације, као и за унапређење квалитета лечења, укључујући и побољшан приступ здравственим и превентивним услугама за осетљиве групе (жене, деца и омладина, Роми, старије особе и особе са инвалидитетом). Планирано је да спровођење пројеката у домовима здравља почне у децембру 2019. године и да траје 12 месеци.Финансијска средства и подршка спровођењу програма грантова за пројекте усмерене на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити обезбеђени су у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља и Светске банке.

Домови здравља су позвани да поднесу своје предлоге пројеката путем јавног конкурса. Евалуацију пројеката спровела је Комисија за имплементацију грантова Министарства здравља. Сходно одлуци министра здравља, заснованој на закључку Комисије, грантови за унапређење квалитета примарне здравствене заштите су додељени за реализацију укупно 91 пројекта у 83 дома здравља.

Финансијска помоћ омогућиће домовима здравља и да оснаже сопствене капацитете за јавне едукативне кампање за становништво и здравствено промотивне активности, као и да набаве додатни материјал и прибор потребан за пружање здравствених услуга, стручну литературу и друго, како би на што бољи начин одговорили потребама својих корисника и били оспособљени да пружају боље циљане, делотворније и квалитетније услуге.

Више можете у саопштењу Министарства здравља ОВДЕ

У наставку можете погледати фотографије са свечаности уручења уговора.