Школско

Служба за здравствену заштиту деце школског узраста

Служба за здравствену заштиту школске деце

   

Адреса: Пожаревац, Јована Шербановића 12

Начелник службе: мр. сци. мед. Сузана Младеновић - специјалиста педијатар - пулмолог

Телефон: 012 522 666 локал 187

Главна сестра: Слађана Милановић

Телефон: 012 522 666 локал 176

Информације: 012/522-666 локал 176, 064-8158-265 064-8158-266 од 7-19 часова

Радно време: радним даном у две смене од 07:00 до 20:30 часова, викендом и празником 07:00-13:00 часова

Изабрани лекар: избор лекара је добровољан као и могућност замене у складу са законским прописима

Заказивање: У случају било какве потребе за педијатром – болест детета, повреда, контроле, превентивни прегледи (вакцине), административне потребе, можете најпре контактирати педијатра на један од наведених мобилних телефона у периоду од 7 до 18 часова: 064-815-82-85 064-8158-265 064-8158-266.

Списак изабраних лекара:

1) др Дејан Миленковић - специјалиста педијатар (директор ДЗ) - Не ради као изабрани лекар док врши функцију директора

2) др Сузана Младеновић - мр сци мед педијатар-пулмолог, Начелник Службе за здрваствену заштиту школске деце

3) др Снежана Стојковић - специјалиста педијатар

4) др Маја Поповић - специјалиста педијатар

5) др Бојан Илић, - спец. педијатар

6) др Сања Драгуцановић - лекар опште медицине

7) др Јована ел Соуити - доктор медицине


У служби здравствене заштите школске деце обављају се превентивни и куративни прегледи деце од поласка у школу до краја средњошколског образовања.

Превентивни прегледи који се обављају су:

-систематски прегледи школске деце у I, III , V и VII разреду основне школе и у I и III разреду средње школе -контролни систематски прегледи школске деце ради праћења стања откривених на систематским прегледима, раде се у II, IV, VI и VIII разреду основне школе и у II и IV разреду средње школе -вакцинација школске деце према календару вакцинације -издавање лекарских уверења за упис у средње школе -лекарски прегледи ради издавања медицинских потврда за спортисте -издавање медицинских потврда за одлазак школске деце на екскурзије и рекреативне наставе

Све ове услуге обављају се у Превентивном центру посебно опремљеном за те услуге,као и здравствено-васпитни рад У оквиру службе за здравствену заштиту школске деце ради и Саветовалиште за младе.
Саветовалиште за младе је основано у оквиру пројекта "Заштита репродуктивног здравља младих".
Саветовалиште за младе је регионалног карактера и пружа услуге свој деци узраста од 10 - 18 година.
Шеф Саветовалишта за младе је мр.сци.др Станковић др Жељана - педијатар.

У Саветовалишту се обављају превентивни, групни, индивидуални здравствено - васпитни радови, а поред превентивног рада укључено је и лечење по потреби. Младима свакодневно на располагању стоје педијатри, гинеколози, један психолог, један психијатар и медицинске сестре. Радно време Саветовалишта је сваког радног дана од 7:00 - 20:30 часова. Распоред свих активности у Саветовалишту се планира сваког месеца у сарадњи са основним и средњим школама. Акценат у раду са младима је стављен на теме репродуктивног здравља, на едукацији о здравим стиловима живота, значају бављења спортом, превенцији злоупотребе психоактивних супстанци, превенцији гојазности и правилној исхрани деце, превенцији занемаривања и злостављања и очувању менталног здравља младих, превенцији вршњачког насиља и другим темама од виталног значаја за децу и омладину.

Рад се обавља у у просторијама Дома здравља, тј. у Превентивном центру и на терену у сарадњи са школама. За долазак у Саветовалиште за младе није потребан упут, услуге су бесплатне, загарантована је тајност разговора. Младима се оставља и могућност да сами бирају тему разговора. Најчешћи проблеми и тешкоће због којих се млади јављају Саветовалишту су: неупсех у школи, проблеми у односима са вршњацима, емоционалне потешкоће, доживљај усамљености и неприхваћености, пољуљано самопоуздање, породични проблеми, страх од нових ситуација, проблеми са супротним полом, сексуалне потешкоће, разочараност у љубав, вршњачко насиље, доживљај да нису схваћени и низ других проблематичних ситуација. Циљ рада Саветовалишта је упознавање младих са битним карактеристикама развоја у периоду адолесценције, тешкоћама и проблемима који се јављају у овом периоду, као и са начинима избегавања и савладавања свих ових потешкоћа!

МЛАДИ, поштујемо Вашу Приватност!

Куративни прегледи у случају болести и повреда обављају се у четири одвојене лекарске ординације.
У служби здравствене заштите школске деце раде 4 педијатра, 2 доктора медицине и 11 медицинских сестара.
Избор лекара је добровољан као и могућност замене у складу са законским прописима.