„РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ”
23.01 - 29.01.2023. Европска недеља превенције рака грлића материце
  

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 23. до 29. јануара 2023. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Прва Европска недеља обележена је 2007. године, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележавању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити: „РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ”. То је слоган 17. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да користе доступне мере примарне и секундарне превенције.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2020. године регистровано је 1087 новооболелих жена, а 453 жене су умрле од ове малигне локализације.

На основу најновијих процена Европског информационог система за 2020. годину, жене у Србији се са стопом оболевања од 26,3 на 100.000, налази на петом месту у Европи после Црне Горе, Румуније, Естоније и Литваније. Стопе умирања од рака грлића материце су високе. Морталитет од рака грлића материце је 9,1 на 100.000 жена.

Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести. То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија, вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку, социјалну и духовну подршку.

Република Србија се убраја у земље света у којима је уведена вацинација против обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ), о трошку државе, за популацију деце, оба пола (девојчице и дечаци).

Преглед за рано откривање рака грлића материце врши се једноставним Папаниколау тестом (ПАП тест). ПАП тест је једноставан и неинвазиван тест за жене који утврђује да ли постоје (абнормалне) промене у ћелијама грлића материце. Користи се за скрининг и рано откривање рака премалигних и малигних промена рака грлића материце. Преглед се никада не ради током менструације. Два дана пре прегледа не би требало да имате сексуални однос и да користите вагиналне таблете.

Поред ПАП теста може се урадити и ХПВ скрининг тест који са сигурношћу утврђује да ли постоји ХПВ вирус или не и то путем веома сензитивне ПЦР технике, а након тога и ХПВ тест генотипизације којим се открива генотип вируса који спада у високо или средње ризичне групе. Ове врсте тестова се раде у нашој земљи у циљу превенције настанка рака грлића материце и успостављања тачне дијагнозе.

Све је присутнија потреба за дијагностиковањем и генотипизацијом инфекција које изазива ХПВ вирус. Инфекција ХПВ вирусом је веома честа тако да да готово нема особе која током живота неће бити заражена неким од типова ХПВ вируса, често са више типова истовремено. Симптоми се могу развити годинама након инфекције. Током овог периода особа може бити преносилац вируса.

Према својој способности да изазивају различите болести код људи, ХПВ вируси се могу класификовати на групе гениталних ХПВ типова, кожних ХПВ и друге ХПВ типове неутврђеног ризика. Групе ХПВ вируса који изазивају промене у аногениталном региону деле се на високоризичне и нискоризичне типове. Неки типови сексуално преносивих ХПВ-а могу изазвати бенигне гениталне брадавице (кондиломе) и стога се називају типовима „ниског ризика”. Други типови могу довести до рака грлића материце и због тога се називају „високоризичним” типовима. Утврђено је да ХПВ тип 16 и тип 18 имају највећи онкогени потенцијал и да су одговорни за око 70% карцинома.

Због тога је благовремена дијагностика ХПВ инфекције, заједно са њеном превенцијом (ХПВ вакцина) од великог значаја за очување здравља. Уколико колпоскопски налаз и Папаниколау тест указују на промене у ћелијама грлића материце, потребно је урадити тестирање на присуство типова ХПВ високог и средњег ризика. ХПВ инфекција се може дијагностиковати коришћењем метода молекуларне микробиологије. Савремене ПЦР методе откривају присуство одређеног генотипа ХПВ-а у реалном времену (РТ ПЦР).

У случају да се на основу Папа теста закључи да постоје промене на ћелијама грлића материце, потребно је урадити тестирање на присуство ХПВ. Уколико је ХПВ тест негативан, мања је вероватноћа да су настале промене у вези са развојем рака грлића материце.

Поред организованог скрининга који подразумева преглед на сваке три године по позиву лекара за жене узраста од 25. до 64. године, свака жена старија од 15 година има право на редован гинеколошки преглед. Најкасније три године од првог сексуалног односа, треба изабрати свог гинеколога у дому здравља и урадити ПАП тест.

Према препорукама Америчког удружења гинеколога и акушера https://www.acog.org/womens-health/faqs/cervical-cancer-screening, ПАП тест се препоручује сваке три године од 21 до 29 година. Од 30 до 65 година, жене имају три опције: Папа тест сваке три године, Папа тест плус ХПВ тест (ко-тест) сваких пет година или само ХПВ тест сваких пет година.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Канцеларија за скриниг рака заједно са мрежом института/завода за јавно здравље, обележиће Европску недељу превенције рака грлића материце организовањем различитих едукативно-промотивних активности са циљем промоције значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце. На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце.


„О РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”

Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Сваке године се у нашој земљи у просеку региструју 1239 новооболеле жене од рака грлића материце, док 453 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. У Браничевском региону стопа ициденце је више деценија била највиша (и до 48/100 00) у Србији и региону,да би последњих година опадала.

„ПРИМАРНА ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”


Једна од ефикасних мера правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце.

„СКРИНИНГ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”


Након припрема и усвајања законске регулативе на територији града Пожаревца од 20.12.2012. спроводи се организовани скрининг рака грлића материце у организацији Дома здравља и ЗЗЈЗ Пожаревац.У Србији се организовани скрининг спроводи у 18 општина. Територију који својим радом покрива Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац са огранком у Костолцу, скрининг прегледи се спроводе у циљној групи жена узраста од 25- 64 година,сваке треће године. Циљну популацију чини укупно 18243 жена.

„РЕЗУЛТАТИ СКРИНИНГА У 2022. ГОДИНИ”


Позвано је на преглед позивним писмом 3700 жена, а на позив се одазвало и прегледано је 1249 жена. Од тога 1064 жена је имало нормалан негативан налаз. Укупно 163 жене је имало позитиван налаз Укупно 154 жене је имало позитиван налаз (званични подаци на сајту www.skriningsrbia.rs.).Код жена спроведена су даља дијагностичка испитивања, колпоскопски прегледи и ХПВ типизација, бактериолошка испитивања. Код 37 жена урађена је циљана биопсија грлића материца и киретажа ендоцервикалног канала са хистолошким прегледом. Резултати су следећи: Укупно је 11 жена је имало премалигне промене, које су излечене једноставним оперативним захватима у Општој болници у Пожаревцу. Ниједна жена у организованом скринингу није откривена да има рак грлића материце. (www.dzpozarevac.rs) Резултат скрининга није задовољавајући у односу на европске стандарде јер треба достићи обухват циљне популације од минималних 75%. Служба за здравствену заштиту жена ДЗ Пожаревац позива на скрининг прегледе средствима јавног информисања као и позивним писмом оне жене које су се определиле за изабраног гинеколога у служби зз жена, а то је око 18 429 жена. Остале су се определиле за гинеколога у приватној пракси или ОБ Пожаревац и не долазе на превентивне прегледе у нашу установу. Један број жена се налази на привременом вишегодишњем раду у иностранству где обавља ову врсту прегледа.

„СПРОВОЂЕЊЕ СКРИНИНГА У 2023. ГОДИНИ”


Организовани скрининг се мора континуирано спроводити дуг временски период како би се ициденца обољевања и стопа смртности од рака грлића материце смањиле.

У 2023. години позивају се годишта:

1959, 1962, 1965, 1968, 1971, 1974, 1977, 1980, 1983, 1986, 1989, 1992, 1995 и 1998.

На територији коју обухвата ДЗ Пожаревац наставља се организовано позивање жена на скрининг прегледе путем јавног позива.

На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем:

Путем call центра на телефон 011 362 0000
телефоном 012/522-666 локал 151 и 064/815 82 44
e-mail: ginekologija@dzpozarevac.rs
или личним присуством

Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце. Извор података:

1. http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/20120905_GUI_HPV_vaccine_update.pdf
2. www.ecca.info
3. www.batut.org.rs
4. www.skriningsrbija.rs
Preuzmite:

Brosura HPV

Epidemioloski podaci ca cerviksa

O Humanom Papiloma Virusu (HPV)

Istrazivanje zdravlja stanovnistva Srbije

Rezultati prva dva ciklusaKorisni linkovi:

Еpidеmiоlоšкi pоdаci
Pоdаci iz Istrаživаnjа zdrаvljа stаnоvništvа Srbiје 2013.
Rеzultаti trоgоdišnjеg ciкlusа sprоvоđеnjа оrgаnizоvаnоg prоgrаmа sкriningа rака grlićа mаtеricе
Brоšurа HPV
Brоšurа rеprоduкtivnо zdrаvljе
Liflеt HPV 1 strаnа
Liflеt HPV 2 strаnа
Pоstеr HPV
Liflеt prеvеntivni prеglеdi
Svе štо trеbа dа znаtе о prеvеnciјi HPV


 

 


 

Издвајамо:

За вас издвајамо актуелне теме и истраживања. Наш циљ је да пружимо корисне савете за очување здравља.